NAVODILO OB PRIHODU V NAŠO AMBULANTO 

  • Pomembno je, da pridete k nam zdravi, BREZ sledečih bolezenskih znakov: povišane temperature, prehlada, kašlja, kihanja, izcedka iz nosu, slabosti, prebavnih težav, slabega počutja.
  • Osebe, ki potrebujete spremstvo (invalidi, starostniki, otroci, slepi in slabovidni, gluhi in naglušni) pridite skupaj z ENO zdravo osebo.

Priporočljivo je naročanje na zobni.rtg@vasezdravje.si ali 02/235 55 00, v nujnih primerih paciente sprejmemo takoj.

CBCT 3D rentgensko slikanje zob


Za zobozdravnika je izredno pomembno, da ima pred odločitvijo o posegu točne in popolne informacije. Le-te lahko pridobi s hitrim, enostavnim in za pacienta popolnoma nebolečim 3D rentgenskim slikanjem zob. Na podlagi postopka, ki traja od 10 do 20 sekund, dobi specialist podrobno 3D sliko stanja v obliki računalniško generiranih pogledov kostne strukture obraza, zob in ostalih podrobnosti iz vseh zornih kotov. Navadni, 2D rentgen, namreč ne prikaže globine čeljusti in mesta zobnega živca. Pogosto je tako potrebno ugibati, kar se lahko za pacienta slabo konča.

Zakaj potrebujete CBCT 3D posnetke?

Ne glede na to ali ste šele na začetku obravnave ali pa želite le preveriti rezultate zdravljenja, bo CBCT 3D rentgen zob vašemu zdravniku podal kakovostnejše informacije in natančno vizualno predstavitev, ki mu bo v veliko pomoč pri diagnozi in načrtovanju zdravljenja. Popolni in natančni podatki so namreč ključnega pomena za uspešno zdravljenje in vaše zadovoljstvo. Slikanje je hitro, enostavno in neboleče. Omogoča neomejeno število pogledov na podlagi nekaj sekundnega RTG slikanja.

Načrtujete implantat umetnega zoba?

Če je pred vami vstavitev implantata, potem bo dobra odločitev, da se pred posegom oglasite tudi v naši ordinaciji na slikanje zob s CBCT 3D rentgenom. Pri pravilni izbiri implantata so namreč potrebne natančne informacije o razpoložljivosti kosti, njeni kakovosti in natančnemu mestu posega. Mesto živca je možno s 3D slikanjem določiti natančno in enostavno, s čimer je poseg vstavitve za pacienta izpeljan kakovostno in varno. S pomočjo zaslonskega prikaza, 3D grafike, orodij za pomoč pri meritvah in obširne zbirke implantatov je možno načrtovanje posega in operacijo izpeljati kakovostno in varno. Prednost 3D rentgena je med drugim ta, da pokaže vse 3 dimenzije čeljusti.

Digitalno panoramsko slikanje zob – Ortopan

Ortopan je 2D panoramski posnetek zob, ki prikazuje zgornjo in spodnjo čeljust oz. celotno zobovje, maksilarne sinuse in čeljustne sklepe v eni sami sliki. Slika prikaže stanje pod sklenino in v dentinu, spremembe v kosti, zobnih koreninah in okoli nje. Ortopan tako zobozdravnikom podaja dodatno informacijo o stanju tkiv, ki s prostim očesom niso vidna.

Izjemno nizka stopnja sevanja
Pri rentgenskih posnetkih vedno tehtamo med kakovostjo posnetkov in izpostavljenostjo rentgenskim žarkom. Sodobne aparature, ki jih uporabljamo v naši ordinaciji, nam s pomočjo posebne tehnologije generiranja x-žarkov, nastavitev območja preučevanja, posebnega detektorja in inovativne tehnologije rekonstrukcije slik, omogočajo nizko izpostavljenost pacienta sevanju, hkrati pa ponuja posnetke vrhunske kakovosti.

Telerentgen – Cefalogram

Telerentgen je rentgenski posnetek celotne glave s strani, ki ortodontom omogoča meritve in oceno čeljust ter predvidi nadaljnjo rast. S pomočjo posnetka lahko ortodont opravi analize, ki pokažejo odnose med čeljustmi in pomagajo pri odkrivanju nepravilnosti v rasti. Ortodont iz slike razbere vzroke za nepravilno postavitev zob in oceni pričakovanja glede zdravljenja.

Digitalno lokalno slikanje zob – Intraoralni posnetek

Intraoralno slikanje se uporablja v primerih, ko potrebujemo lokalno sliko posameznih zob. Pri intraoralnem slikanju je sevanje omejeno le na površino slikanja, saj se v usta pacienta vstavi senzor v obliki majhne ploščice. Zaradi sodobne tehnologije je rentgenska doza sevanja tudi 90 % nižja kot pri klasičnem slikanju.